2012. október 20., szombat

Hungarumlaut???

Na, ettől vágtam egy hátast! Ha Józsi néni csinál ilyet Office 2000-rel 2000 tájékán, akkor még elnézhető, hiszen nem volt annyi lehetőség, mint manapság. Ha nem volt expert fontkészlet, ami tartalmazza a magyar hosszú dupla ékezetes karaktereket (hungarumlaut), akkor behelyettesítették ezzel a „kalapos” „Õ”-vel, és el volt intézve a dolog. Nem mintha úgy egyébként ennek a használata tipográfiailag nem lenne helytelen (egész egyszerűen azért, mert a magyar ABC-ben ilyen betű nincs!), de a köznapi felhasználó tákolmánya, meg egy hivatásos által készített plakát között nagyságrendbeli különbségek vannak. Utóbbinak ugyanis fizetnek érte, sokszor nem is keveset. Vegye hát meg a Pro fontkészletet, vagy keressen ingyenes változatot, és amennyiben a licenc nem tiltja, hozza benne létre a hiányzó hungarumlautot! Tele a web ingyenes fontszerkesztő programmal, van magyar nyelvű leírás is a művelethez, így egy kiadványszerkesztőnek, grafikusnak ezt is meg kell tudni oldani, és ilyen otrombaságot nem adni ki a kezéből 2012-ben. Végső soron vegye már elő a Pen Toolt, és rajzoljon oda egy rendes ékezetet Illustratorban, CorelDrawban, vagy Inkscape-ben (bármelyikkel is dolgozik)!

Kár, hogy a „dizájner” neve meg telefonszáma nincs rajta a plakáton; megérdemelne egy-két virtuális nyaklevest!


3 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Az nem ugyanaz a betűtípus. A jobb alsó felirat a hagyományos alapértelmezett Arial/Helvetica, minden hülyének megvan a teljes készlet, a másik Century Gothic, szintén elcsépelt (viszont szép) font, ez is teljes készlet. A cím viszont valamilyen reklámbetűvel íródott, és bár vannak benne ékezetes betűk, a hungarumlaut 1000-ből 999-ben hiányzik.

      Törlés
  2. Hihetetlen, hogy mikor megnéztem a plakátot, az fogalmazódott meg bennem, hogy "Ez kész, valakinek ezért fizettek!" Erre te is épp megemlíted ezt a szövegben. :D Persze nem ez a fontos, vagy a legfontosabb, de azért bosszantó, hogy te vagy egy hasonlóan igényes ember emiatt nem kap meg munkákat (és így korcsosul el a "szakma" - és az utcakép), mert "A szomszédasszony fiának a barátja szép színes plakátot tud csinálni, kérjük meg őt!" bemondásra megbíznak egy senkiházit. :s

    VálaszTörlés