2012. október 4., csütörtök

36 nanométeres ház

Ez azért már majdnem csúcsteljesítmény, egyetlen apróhirdetésben ennyi hibát ejteni. Megérteném, ha írástudatlan ember írná kézzel, de ez minimum egy szövegszerkesztőben született, ami aláhuzigálja neki a nyilvánvaló hibákat, mégsem javítja ki. De vajon miért? Hát mer' csak! Én ezt felfogni nem bírom, miért van ez így.


Na, fussunk csak neki gyorsan, és szedjük ízekre:

  • Az első hiba, hogy a szám és a mértékegység közül eltűnt a szóköz. Nem tudom, melyik iskolában tanítják ezt, de valami népszerű dolog lehet, mert egyre gyakrabban találkozok vele.
  • A 36 nanométeres lakás eléggé kicsinek tűnik; nem sokan fogják keresni. De tényleg! Ez most milyen divat, hogy a szabványos mértékegységeket elkezdjük önként megváltoztatni? A Windows honosításából származó, és futótűzként terjedő „mp”-től is agyfaszt kapok, mert a másodperc jele az „s”, az „mp” pedig egy ritkán használatos súlyerő mértékegységéé, a millipondé. De már ez, hogy négyzetméter, az hogy lett „nm”? Meg kéne már érteni, hogy ezek a dolgok nem csereszabatosak egymással, a kis „n” már foglalt, és teljesen mást jelöl. Miért olyan nehéz leírni, hogy „”?
  • Az „új” és az „ujj” keverése körülbelül a 4-5 éves korosztályra jellemző. Nagyjából 6 éves korára többé-kevésbé mindenki tisztában van vele, hogy melyik szó mit jelent, mikor melyiket kell használni. Vagy ezek szerint mégsem? „-építésü” – egy szón belül két ilyen vaskos hiba.
  • Az évszám és a rag közül megspóroltak egy kötőjelet. Ez is az utóbbi években terjedő betegség. Ha a fölötte lévő két sorban kirakta a kötőjeleket, vajon miért nem maradt következetes, mire a harmadik sort elérte?
  • Kétmilliószor leírtam, de újra leírom: a pont és a vessző nem elválasztójelek! Utánuk mindig jár egy szóköz. Tessék már kitenni!
  • Végül – és ez már talán annyira nem közismert –: a kötőjeles szóösszetételeket nem választjuk el külön sorba. Ha nem fér ki a sor végére, akkor átvisszük az egészet a következőbe, itt ugyanis kötőjel szerepel, ami a sor végén elválasztásnak tűnhet. Az ilyen szavakat nem törhető kötőjellel írjuk, és a szövegszerkesztő tudni fogja, hogy mit hogyan tördeljen helyesen.

Ez a hirdetés akkora bunkóság, hogy csak ki kéne doboltatni a faluban. Igazán nem érdemli meg, hogy végül mégis kitakartam a telefonszámot róla. De egyrészt megígértem, hogy a személyes dolgokat ki fogom hagyni, másrészt nem kívánok itt ingyenes hirdetőfalat létrehozni.

10 megjegyzés:

  1. Azért ez elég gáz, esetleg ha a helyesírás ellenőrzést ráfuttatta volna a szövegre ....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát pont ez az, hogy miért nem teszi! Ezt nem bírom felfogni. A böngészőben is ott van a plugin, de a kutya sem használja.

      Törlés
  2. Vagyunk, akik annyira értünk a hejesíráshoz, hogy számunkra azok az eszközök feleslegesek :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ott kezdődik a baj, hogy az idegen szavakat aláhuzigálja, akkor is, ha helyesek, így aztán ügyet sem vetnek a többi piros aláhúzásra, pedig kellene. Akkor is jól jön, ha az ember csak felcserél néhány betűt, pedig az még nem helyesírási hiba, csak gépelési. Attól kapok agyfaszt, amikor arra sem veszi a fáradságot, hogy visszamenjen a megjelölt szövegben és kijavítsa; elküldi úgy, ahogy van.

      Az ilyen igénytelen irományokat olvasni is utálat.

      Törlés
  3. Az a tény, hogy az illető tudott kattintani kettőt, hogy megnyisson egy Word dokut és aztán valószínűleg két (mutató)ujjal bepötyögte az irományt, nem jelenti azt, hogy akárcsak tudná is, mit jelent a piros vonallal aláhúzott szöveg és azt meg aztán főleg nem, hogy megtalálná a Word-ben, hogy kell négyzetre tenni valamit. Szerintem ezt nem is elemezni kéne, hanem röhögni, vagy sírni rajta, máshogy nem megy.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én azt látom, hogy akár kell valakinek, akár nem, mindig ott figyel a gépen a komplett Office csomag, holott legtöbb embernek a WordPad is megfelelne. De ha már lewarezolja és használja, akkor használja is ki! Tényleg elképzelhető olyan ember, aki nem kíváncsi rá, hogy mi az a piros meg zölt hullámvonal? Az ilyen nem írt életében egy dolgozatot sem magyarórán, mert a tanárok is így szokták aláhúzni a hibás dolgokat. A helyesírási hibát pirossal, a stilisztikai vagy mondatszerkezeti hibákat zöld hullámmal. Szóval az ilyennek még iskolái sem voltak.

      Ez inkább a sírni kategória, mert nem sok nevetséges dolog van rajta. Az meg, hogy nem ismeri a mértékegységeket (pedig ismeri, hiszen négyzetmétert akar emlegetni), még nem jogosítsa fel rá, hogy önkéntes jelöléseket adjon neki. Ha nem tudja a 2-est felső indexbe tenni, akkor írja le natúr, de ne írja, hogy „nm”, mert az nanométert jelent. Vagy ha ez sem megy, írja ki, hogy négyzetméter, és akkor azon nincs mit félreérteni.

      Törlés
  4. Nekem a halálom, hogy egyre többen egybeírják az írásjelekkel a szavakat. Vessző, pont, ahogy írtad. De ennél is rosszabb, hogy nem a szót követi, hanem a szó után szóköz, majd pedig utána teszi le a vesszőt. Hasonlóan a mondat zárásaként letett szóköz+felkiáltójel/kérdőjel kombóhoz. Példa:
    Ez inkább a sírni kategória ,mert nem sok nevetséges dolog van rajta !
    Brrrr......!

    VálaszTörlés
  5. Meg kéne tanítani informatikaórán a legalapvetőbb rövidítéseket, hogy hogy lehet leírni normál billentyűzeten. Pár ASCII kód. Én is kirakom a „magyar” idézőjeleket az "angol" helyett ha magyarul írok, pedig jó pár gombot le kell hozzá nyomkodni, mégsem sajnálom a fáradságot. Ahogyan megkülönböztetem a gondolatjelet (–) a kötőjeltől (-) is. Ha meg szökőévenként egyszer le kell írni, hogy m², m³, akkor nem vagyok rest elővenni a karaktertáblát.

    Érdekes módon minden hülyegyerek tudja, hogy kell szívecskés sormintát rajzolni ASCII-ban, de a legalapvetőbb dolgokat nem.

    VálaszTörlés
  6. Az "nm" rövidítés a papír alapú hirdetési újságpk régi, betű alapú hirdetési díjaira a válasz.
    Alternatív magyarázat a maximális katakterszám a hirdetésben.
    De mindegy. Akkor is az ingatlanosok hibája. :)

    VálaszTörlés
  7. Nem jó, mert a „nm” ugyanúgy két karakter, mint a „m²”, ami helyes, tehát ezzel egy forintot sem spórolt meg. Papír alapú újságok esetében pedig még könnyebb volt kiszedni a helyes formulát, ugyanis volt felső index minden valamirevaló nyomdában. Most pedig a karaktertáblában kell bogarászni, ami – beismerem – kissé macerás, de nem lehetetlen, ha az ember nem lusta. Csakhogy sokan azt sem tudják, hogy számítógépen létezik karaktertábla, és mire való.

    VálaszTörlés