2012. szeptember 25., kedd

„Kendnek is sűrű a levese?”



Ez a tábla tulajdonképpen nem volna rossz. Viszont mégis van benne valami zavaró. A sárga alapon narancs betűk talán még elnézhetők. Ellenben nagyon látszik, hogy helyszűkében voltak. Vagy a táblát kellett volna nagyobbra venni (ami lehetetlen, így is elfoglalja a ház egész homlokzatát), vagy pedig a betűket kisebbre, ami meg megint nem jó, hiszen akkor messziről nem mutat eléggé jól! Mit csinálna ilyen esetben egy tipográfus?

Például lefelé terjeszkedne. Bár így mindenképpen többe kerül, elkerülhetnénk a zsúfoltság érzetét. Az egész táblában van valami nyomasztó. Lássuk.

  • Az első tipográfiai alapelv, hogy a verzállal (csupanagybetűvel) szedett szöveg nem olvasható olyan jól, mint a kurrens (kisbetűs). A fel- és lenyúló betűszárak segítenek könnyebben felismerni a szavak alakját, míg ez a helyzet verzál esetében nem áll fenn. Így a hatás, amit el akarnak vele érni, pont a visszájára sül el.
  • Másodsorban ha csak lehet, semmiképpen nem szabad a sorközt csökkenteni, mert ez is az olvashatóság rovására megy. Ha lehet, inkább növeljük. Persze, akkor vagy nagyobb táblával, vagy kisebb betűvel kell megalkudnunk. A sűrű sortáv szinte fojtogat.
  • A helymegtakarításra utal az az otromba helyesírási hiba, hogy ahol csak lehet, egyszerűen megspórolják a szóközöket, és a vesszőt afféle univerzális elválasztójelként használják. Ezen nem lenne szabad takarékoskodni, mert még inkább összepréseli a mondanivalót.
  • Végül pedig amire talán nincs is egyértelmű szabály, én viszont semmiképpen nem használnék reklámtáblán elválasztást. A „BE-ÉPÍTHETŐ SÜTŐ” szöveget tudni kell úgy elrendezni, hogy kiférjen. Ez nem könyv, nem spórolunk vele több tíz oldalt, hogy elválasztást használunk.
  • A „VIDEOKAMERA” szó betűinek egalizálása is oly ormótlanra sikerült, mintha a K után szóköz lenne. Az ilyenekre ügyelni kell, és a betűközöket csökkenteni azokon a helyeken, ahol szükséges.
  • Végezetül pedig el lehet vitatkozgatni egy sör mellett arról, hogy ha a videokamera ebben a formában leírva helyes, miért kelt visszás érzéseket a „video” így leírva, rövid o-val. Talán azért, mert előtagként a rövid o az elterjedt, önálló szóként a videóban már bizony meggyökeresedett az ékezetes írásmód, talán szerencsésebb lett volna úgy írni. De ez már tényleg csak szőrszálhasogatás.

Összefoglalva: kerüljük a szövegelemek zsúfolását, mert így az ember nemhogy elolvassa, de egyenesen menekül az ilyen tolakodó táblák elől. Pedig tájékoztató tábla, aminek az lenne a célja, hogy olvassák.

Csak rosszul esik olvasni. Amúgy szép színes.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése