2012. szeptember 26., szerda

Ha mérges az ékszerész


Vicces kép, ha úgy vesszük hatezer-ötszáz per hörgés.

 • Már eleve azt sem értem, hogy a gramm rövidítése hogyan lett „gr”, főleg nem egy olyannál, aki minden nap grammokkal dolgozik. Azért megerősítésképp – ha valakinek nem lenne egyértelmű, hogy itten rövidítésről van szó – még egy pontot is odabiggyesztettek, biztos, ami biztos!
 • De a szövegméret fokozással miért jár együtt a felkiáltójelek halmozása is? A legalsó felirat tényleg úgy néz ki, mint valami képregényből kiragadott szörny hörgése: „gr.!!!”

6 megjegyzés:

 1. A g és az aláhúzás találkozás sem sikerült.
  Kétszer rak az ezres után pontot, egyszer nem.
  Más betűtípusból választottam volna a kis g-t.

  VálaszTörlés
 2. Sőt, a 6500-ból még a helyi értéket hangsúlyozó pont is lekerült. És hogy a "felvásárlás" miért lett tulajdonnév? Grr... :)

  VálaszTörlés
 3. Sőt, nagy G-vel.

  @bodr: Vigyázat! A magyar helyesírás szerint a helyi értékeket nem ponttal, sem vesszővel, hanem szóközzel tagoljuk! A pont már beszivárgott angolszász írásmód, de hivatalos szövegben kerülendő. Ha Pistike leírja a FB-n, hát lelke rajta. De terjesszük, hogy szóközzel tagolandó a szám.

  Egyébként pedig tízezer alatt nem is szokás az ezres után tagolni. Csak már tíz fölött, mert úgy már könnyebben értelmezhető.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ld. MTA > Nyelvtudományi Intézet > Nyelvtechnológiai és Alkalmazott Nyelvészeti Osztály > Nyelvművelő és Nyelvi Tanácsadó Kutatócsoport > Közönségszolgálat: GYIK
   Általános: http://www.nytud.hu/oszt/nyelvmuvelo/gyik/index.html
   Konkrét: http://www.nytud.hu/oszt/nyelvmuvelo/gyik/szamok_tagolasa.html

   Törlés
 4. Ez egy antireklám. A konkurrencia ragaszthatta oda szigorúan titokba'

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. …Vagy egy analfabéta alkalmazott…

   Törlés