2016. június 27., hétfő

Egy nulla evolúciója

Megvallom, megdöbbenve szemléltem Siófokon a „H0ngK0ng” áruház molinóját. Állítólag évek óta ott függ, és még senki nem tette szóvá a következő anomáliát. Mutatom.


Ugye, még nem világos, miről is van szó? Mutatom közelebbről.


Ja, persze. A hétköznapi halandók nem tipográfusok, ezért értetlenül nézelődnek még mindig, miről is beszélek itt. Elmagyarázom.

Arról van szó, hogy valaki molinót terveztetett az áruházának, de sajnos a dizájner éppen be volt nagyon rúgva, vagy úgy gondolta, hogy büntetlenül meg lehet becsteleníteni a tipográfia művészetét, ezért ámokfutásba kezdett.

Az első probléma, amely nem is hiba, mintsem inkább fantáziahiány, hogy nem tudott elrugaszkodni az egyébként rendkívül elegáns Times New Roman betűtípustól. Nem egy szerencsés választás, de a bajokat tovább tetézte.

Elhatározta, hogy kiskapitálissal szedi a szöveget (a kisbetűk ugyanolyanok, mint a nagyok, csak méretre kisebbek), viszont nem volt meg neki a betűkészlet. Sebaj! A legtöbb program úgyis át tudja alakítani a meglévőt, nosza, bekapcsolta a kiskapitális kapcsolót. Lett belőle ez:

Ha ezt így hagyja, (majdnem) tökéletes lett volna. Innentől kezdve csak elrontani lehet.

Aztán kiderült, hogy túl széles a szöveg a molinóhoz. Mit csinál ilyenkor a tipográfus? Természetesen nem torzítja el a betűk külalakját, hanem ahol lehet, csal. Túl széles az „O”? Megteszi egy „0” is. Ez is, az is kerek, nem? Most tehát így állunk:

Ejnye! De kár, hogy a nullát nem lehet kiskapitálissá konvertálni! És még mindig túl széles a szöveg. Sebaj! A két szó közül el lehet lopni minden további nélkül egy totál fölösleges szóközt. Nagy lépést tettünk tehát ismét előre:

Alakul, de még mindig nem az igazi! Túl széles. Kicsinyítjük a nullákat, no, azért annyira nem, hogy egyforma magas legyen a többi kisbetűvel; hadd legyen egy kicsit magasabb. És mivel többet nem tudunk csalni, mégis elkezdjük kegyetlenül torzítani a betűket. Ennek már úgyis mindegy.

Így született meg végül ez az eredmény. Visszagördítve a bejegyzés elejére, most már talán a laikus is jól látja, minek láttán estem kvázi hanyatt fényes nappal, színjózanul. Ha akarnám, se tudnám ilyen ocsmányra csinálni, a szépérzékem meg kifejezetten tiltakozna ellene, hogy ilyen munkát adjak ki a kezemből.

Komolyan remélem, hogy ezért nem fizetett senki!9 megjegyzés:

 1. O helyett a 0-t választotta,majd tovább ment ész cinált belőle kici kínait!!Ha ez nem felel meg egy műanyag szagú kínai "üzletnek" hát majd leszedik!De ha a cikk írója,maga is tipográfiában jártas,talán lesz majd bátorsága,hogy szépérzékére hivatkozva belép és elő áll egy dizájnosabb megoldással!��
  Egy LAIKUS

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A harmadik képen az látható, hozzátéve, hogy valódi kiskapitálissal készül.

   Törlés
 2. O helyett a 0-t választotta,majd tovább ment ész cinált belőle kici kínait!!Ha ez nem felel meg egy műanyag szagú kínai "üzletnek" hát majd leszedik!De ha a cikk írója,maga is tipográfiában jártas,talán lesz majd bátorsága,hogy szépérzékére hivatkozva belép és elő áll egy dizájnosabb megoldással!��
  Egy LAIKUS

  VálaszTörlés
 3. Ez semmi ahhoz képest, hogy valaki a logó-újratervezést külön szóba írja.
  http://bonfire.blog.hu/2015/07/30/illustrator_nagy_logo_ujratervezes
  Magyarázat:
  Két szabályt alkalmaztunk egymás után az alábbi sorrendben:
  1. A „logó” főnevet és az „újratervezés” főnevet egybeírjuk az alábbi szabály alapján:
  A jelöletlen birtokos jelzői összetételt mindig egybeírjuk. [AkH11-128c, AkH12-110]
  2. A „logóújratervezés” főnevet az első és a második összetételi tag közé tett kötőjellel írjuk az alábbi szabály alapján:
  A kettőnél több szóból alakult (úgynevezett többszörös) összetételeket kötőjellel tagoljuk a fő összetételi határon, ha a szótagszám meghaladja a hatot. Amennyiben a fő összetételi határ az első összetételi tag után van, a kötőjelet oda írjuk. [AkH11-138, AkH12-139, OH-128–131]

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem semmi, ugyanis a magyar nyelvben az összetett szavak helyesírása rendkívül bonyolult, és sok esetben semmiféle szabályhoz nem igazodik. Bevallom, nem ellenőriztem az MTA oldalán, hogyan kell helyesen tagolni, mert úgy gondoltam, hogy ezt jól tudom!

   Ráadásul 1 másodperc alatt javítható a tévedés, lévén online iromány. Az áruház feliratát ennél jóval macerásabb lenne.

   Törlés
 4. erről mit gondolsz? én a falra mászok tőle, ahányszor látom (nem a túlhasznált DIN-re gondolok, hanem az ékezetekre):
  http://media.kisalfold.hu/ftp/agtalpai/img/medro.jpg

  VálaszTörlés
 5. Nagyon tetszik a blog, kár, hogy visszanézve ritkán kerül rá új tartalom. Öröm látni, hogy más is foglalkozik a tipográfiával. Nem elhanyagolható az a barbárság, amit néha képesek elkövetni ezen a területen.

  VálaszTörlés
 6. De az "áruház" szóban a Z meg fejjel lefelé áll, nem?

  VálaszTörlés